500 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
5 g PeterselieHerkomst: Forc
3 st Ei
Zelf toevoegen
1 el Olie
50 g Boter
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente350 g
Vitaliteit58 Punten
CO2eq2.854 g
Water61,2 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een grote pan met water aan de kook voor de asperges. Schil de asperges rondom met een dunschiller van boven naar beneden en snijd de harde onderkant eraf. Kook de asperges 8 minuten en zet dan het vuur uit. Laat afgedekt 10 minuten nagaren in het kookvocht. Laat de asperges daarna heel goed uitlekken.
Breng intussen een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat even droog stomen op een laag vuur. Snijd de peterselie heel klein en strooi over de aardappels.
Kook de eieren 8 minuten met de aardappels mee (of in een aparte steelpan). Spoel af onder koud stromend water, verwijder de schil en snijd in vieren. Breng op smaak met zout.
Verwarm een steelpan en smelt de boter op een laag vuur (de boter mag niet bruin kleuren). Voeg een paar eetlepels asperge kookvocht toe en breng op smaak met zout en peper.
Drapeer de ham op een mooie schaal. Leg de aardappels en asperges erop en verdeel de eieren erover. Schenk de botersaus lauwwarm erover en breng op smaak met zout en peper.
TIPVan de schilletjes, de onderkantjes en het asperge kookvocht kun je een heerlijke aspergesoep maken.
II
Omdat het een koud voorjaar is geweest, heeft het even geduurd voordat de asperges echt goed op gang kwamen. Asperges groeien uitstekend in zandgrond. Doordat de grond losser is, kunnen ze mooi recht groeien. Het doek over de aspergerug (het 'heuveltje' waar de asperges in staan) zorgt voor extra warmte en beschermt tegen de zon. Om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen, kun je asperges het best bewaren in een natte doek. Onze bio-dynamische asperges worden geleverd door Erik Verhoeven uit Cromvoirt.