Voor de tzatziki pel je de knoflook. Schil de komkommer en halveer deze in de lengte. Schraap met een lepel de zaadjes eruit. Rasp de komkommer grof in een keukenmachine of met een rasp. Doe de komkommerrasp in een zeef, bestrooi met zout en zet even opzij zodat het vocht eruit kan trekken. Druk het vocht uit de komkommer en dep droog. Meng de komkommerrasp met yoghurt. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met citroensap en tzatziki kruiden.
Pel de ui en snijd in partjes. Was de courgette en aubergine en snijd in de lengte in dunne repen of plakken. Verhit bakolie in een koekenpan en bak de groenten lichtbruin aan alle kanten (je kunt de aubergine en courgette ook grillen in een grillpan).
Dep de kip droog en rijg de kipblokjes met de uien aan een spiesje. Bak de kipspiesjes rondom bruin en gaar. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
Serveer de kipspiesjes met de tzatziki saus en de gebakken/gegrilde groenten ernaast.
TIPJe kunt ook (geroosterde) paprika's, tomaatjes en ui aan het spiesje prikken.
II
Ben je ooit op vakantie geweest in Griekenland? Dan heb je vast en zeker wel eens tzatziki geproefd. Deze frisse saus wordt gemaakt van yoghurt, komkommer, olijfolie, citroensap en lekker veel knoflook. Heerlijk in combinatie met kipspiesjes en gegrilde groenten.
Tip: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een donkere plek.