Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de pastinaak, snijd klein en kook in 10-15 gaar. Snijd de onderkant van de witlofstronkjes, snijd de 2/3 van de witlof klein en kook met de pastinaak mee. Giet het water af, laat heel goed uitlekken en pureer met een staafmixer. Voeg de roomkaas en eieren toe en roer alles tot een smeuïge puree. Doe de puree in een ovenschaal en bak nog 10-15 minuten in de warme oven.
Haal intussen de overige witlof blaadjes los van de stronkjes en snijd in de lengte in lange stroken. Snijd de dille klein.
Meng de azijn, olijfolie extra vierge, verse dille en mosterd tot een dressing. Schenk de dressing over de rauwe witlof en breng op smaak met peper en zout.
Hak de walnoten grof en strooi over de witlofsalade. Serveer de salade met de pastinaakfrittata.
TIPJe kunt de dressing extra smaak geven met wat sinaasappelsap of door er een fijn gesnipperd sjalotje aan toe te voegen.
II
KETOGEEN Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Het is een bladgroente die in het donker wordt geteeld. De krop kun je zowel rauw als gekookt eten. Tegenwoordig smaakt de witlof veel minder bitter dan vroeger. Witlof is rijk aan vitamine C, wat ervoor zorgt dat je lichaam beter ijzer uit voeding opneemt. Tip: bewaar de witlof op een donkere en koele plek. Licht kan namelijk ervoor zorgen dat de witlof verkleurt. Let op, dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.