Pel de knoflook en plet met de platte kant van je mes. Breng een ruime pan met water aan de kook voor de bloemkool en knoflook. Verwijder de bladeren van de bloemkool, snijd in roosjes en de stronk in stukken. Kook de bloemkool samen met de knoflook in 15 minuten gaar.
Was de andijvie en laat uitlekken in een vergiet. Snijd de andijvie heel klein.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verwarm de roomboter in een bakpan en bak de kalfssaucijzen 10 minuten op een middelhoog vuur. Bak de laatste 5 minuten de ui mee. Voeg eventueel een scheutje water toe voor een lekkere jus.
Giet het water van de bloemkool en knoflook af en stamp met een pureestamper tot een puree. Zorg dat je de bloemkool goed hebt afgegoten, anders wordt de stamppot te nat. Schep de andijvie erdoor. Proef en breng op smaak met de tijm, zout en peper. Zet afgedekt nog even opzij zodat de andijvie een beetje kan slinken.
Serveer de andijvie-bloemkoolstamppot met de kalfssaucijzen.
TIPDe stamppot is ook erg lekker met mosterd.
II
Door de andijvie niet te koken maar rauw te verwerken, blijft de smaak en kleur mooi behouden. Andijvie bevat antioxidanten die ervoor zorgen dat ontstekingen worden geremd en het risico op hart- en vaatziekten wordt verminderd. Er wordt ook wel eens gezegd: "Bitter in de mond maakt het hart gezond". In plaats van aardappel gebruiken we in deze stamppot bloemkool. Zo krijg je lekker veel groenten binnen.
Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.