Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een aantal 1-persoons ovenschaaltjes in (of gebruik een grote ovenschaal).
Pel de knoflook en snijd fijn. Snijd de prei in dunne ringetjes en was in een zeef onder de kraan. Was de spinazie en laat uitlekken in een vergiet.
Verhit olie in een bakpan en fruit de knoflook. Voeg na 2 minuten de prei toe en bak afgedekt op een middelhoog vuur zacht in 8-10 minuten. Doe de laatste 2 minuten de helft van de spinazie erbij en laat slinken. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper. Verdeel de groenten over ovenschaaltjes.
Klop de eieren los met een garde en meng/spatel de crème fraîche en geraspte kaas erdoor. Giet het eimengsel over de groenten, schud even zodat het eimengsel zich goed verspreidt en zet de ovenschaaltjes in de voorverwarmde oven. Bak ongeveer 20-25 minuten totdat het ei gestold is.
Was intussen de courgette en snijd in de lengte in vieren en vervolgens in plakjes. Verhit olie in een bakpan en bak de courgette lichtbruin en zacht. Schep uit de pan en laat afkoelen tot lauwwarm.
Maak een dressing van olijfolie extra vierge en mosterd. Hussel de overgebleven spinazie en lauwwarme courgette door elkaar. Druppel de dressing erover en bestrooi met de zadenmix. Heerlijk met de ovenpotjes ernaast.
TIPMeng het eigeel met de crème fraîche en de kaas. Klop het eiwit met een snuf zout helemaal stijf, en spatel het voorzichtig door het eigeel. Plaats dan in de oven. Zo krijg je een luchtige soufflé.
II
KETOGEEN Deze ovenpotjes zijn supermakkelijk om te maken en zien er ook nog eens feestelijk uit! Heb je geen kleine ovenschaaltjes? Je kunt prima een grote ovenschaal of een muffinblik gebruiken. Het leuke is ook: deze ovenpotjes zijn op ieder moment van de dag lekker. Onze biologische eieren worden geleverd door boerderij 't Paradijs uit Barneveld.
Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.