Schil of was de wortel en snijd in de lengte doormidden. Snijd vervolgens in staafjes van 8-10 cm lang. Pluk de blaadjes van de witlofstronk. Veeg de kastanjechampignons schoon en snijd doormidden. Snijd de Allgäuer Emmentaler klein. Pel de knoflook.
Breng een pan met een klein laagje water aan de kook. Kook de wortels in 3-5 minuten beetgaar en giet daarna het water af. Laat even uitdampen.
Verhit olie in een bakpan en bak de champignons 4 minuten op een middelhoog vuur. Breng op smaak met zout en peper.
Schenk de witte wijn, melk of bouillon in een fonduepan (of steelpan) en breng net aan de kook. Draai het vuur laag en voeg handje voor handje de Allgäuer Emmentaler en geraspte kaas toe. Roer goed met een houten lepel totdat alle kaas gesmolten is (voeg eventueel extra vocht toe). Laat het niet te lang en te hard koken. Pers de knoflook erboven uit. Proef en breng verder op smaak met nootmuskaat en peper.
Serveer de (fondue)pan op een warmhoudplaatje of verwarm de kaasfondue halverwege de maaltijd nog even in de keuken. Lekker met de wortels, witlofschuitjes en champignons. Dippen maar!
TIPAls de kaas niet goed bindt, maak dan een maïzena papje (meng maïzena met een beetje water of melk) en roer dit door de gesmolten kaas. Blijf zeker 3-5 minuten roeren, totdat de kaasfondue goed gebonden is.
II
KETOGEEN De basis van deze kaasfondue is een droge witte wijn. Maar je kunt de wijn ook uitstekend vervangen door melk of bouillon. Het is ook erg lekker om een klein beetje mosterd door de kaasfondue te roeren. Het mengsel voor deze kaasfondue bestaat uit jonge kaas en Allgäuer Emmentaler. Deze kaasfondue is ideaal om restjes groenten uit je koelkast weg te werken.
Let op dit is een ketogeen gerecht: hoog in vet en laag in koolhydraten.