Bereid de bouillon. Pel en snipper de ui. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein.
Verhit olie in een soeppan en bak de ui en prei in 5 minuten zacht. Schenk de bouillon erbij, breng aan de kook en laat de soep afgedekt 10 minuten zachtjes koken.
Was de kervel en snijd klein. Voeg de kervel toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken. Pureer de soep glad met een staafmixer. Vind je de soep te stevig? Schenk er dan nog wat water of bouillon bij.
Snijd de vegan knakworst in plakjes en voeg toe aan de soep.
Snijd de desembol in kleine blokjes of plakjes. Verhit olie in een bakpan en bak het brood goudbruin. Pel de knoflook, pers erboven uit en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in mooie kommen en verdeel de broodcroutons erover.
TIPJe kunt de croutons ook verder op smaak brengen met edelgistvlokken voor een hartige smaak.
II
Kervel is een kruid dat verwant is aan peterselie en koriander. Het wordt meestal geoogst van eenjarige planten omdat de jonge blaadjes het lekkerste zijn. Het ultieme gerecht met kervel is de kervelsoep. Hierin komt de licht zoete anijsachtige smaak het beste tot zijn recht. De fijne jonge groene blaadjes zijn heel aromatisch.