Krans met gerookte meerval gepofte bietjes, mierikswortelcrème en olijvencrunch

320 kcal
150 g groente

Een knisperend voorgerecht voor de kerst met een bijzonder gerookt visje: de meerval. De smaak is onovertroffen en lekker zacht die perfect past bij een fris, aards en knapperig gerecht. De olijvencrunch kost even tijd, maar dan heb je ook een lekkere crunch erbij. Net zoals in een restaurant!

Krans met gerookte meerval

Biologische ingrediënten

2 pers.
4 pers.
6 pers.
8 pers.
  • 125 g Zwarte olijven Herkomst: Marqt
  • 200 g Chioggia bietjes Herkomst: de Lepelaar
  • 2 st Rode ui Herkomst: TVA Organics
  • 5 st Verse dille Herkomst: Herbio
  • 50 g Mierikswortel
  • 125 ml Zure room Herkomst: Weerribben Zuivel
  • 1 st Limoen Herkomst: Fair trasa
  • 100 g Veldsla Herkomst: Be-Leaf
  • 200 g Gerookte meerval Herkomst: Fish and more
  • 1 st Persoonlijke noot Herkomst: Ekomenu
  • 1 st Receptkaarten Klassiek Herkomst: Ekomenu
Zelf toevoegen
  • 2 el Olijfolie
  • 4 el (Witte wijn)azijn
  • 100 ml Water
  • 4 tl Honing of agavesiroop
  • snufje Zout en peper

Bereiding (120 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 120 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat de olijven uitlekken, dep droog en hak ze grof. Verdeel de olijven over de bakplaat en bak ongeveer 2 uur in de oven. Verhoog de temperatuur van de oven tot 180 ºC en bak nog ongeveer 15-20 minuten totdat ze helemaal krokant zijn. Let wel goed op, ovens zijn verschillend, dus controleer tussentijds.
  2. Pak de chioggia bieten in aluminiumfolie, besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Leg de bieten op de bakplaat bij de olijven en laat ze 1,5-2 uur poffen.
  3. Pel de rode ui en snijd in ringen. Hak de dille. Verwarm de azijn samen met de honing of agavesiroop, water, peper en zout en roer tot de honing of agavesiroop is opgelost. Leg de rode ui en de helft van de dille in een schaaltje en giet het azijnmengsel er warm overheen. Schep na 1 uur de rode uien uit het zoetzuur en laat de rest van het zoetzuur zachtjes inkoken tot de helft.
  4. Schil en rasp de mierikswortel en roer deze door de zure room. Breng op smaak met zout, peper en een beetje limoensap. Schil de gepofte bietjes en snijd in parten of blokjes. Meng met het ingekookte zoetzuur en de uien. Was de veldsla en laat uitlekken.
  5. Meng de overgebleven dille door de veldsla en leg deze als een krans op de borden. Verdeel de gepofte bietjes en de uien op de krans. Verdeel ook stukjes gerookte meerval erover en tenslotte de krokante olijven. Heerlijk met de mierikswortelcrème erbij.
TIP
Mierikswortel heeft een uitgesproken smaak, je kunt de liefhebbers nog een beetje extra over het gerecht laten raspen.
Nog geen reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -30%
vegetablecounter
Groente + 19%
vita-score
Vitaliteit + 23%
co2-reduction-score
CO2 eq -78%
water-reduction-score
Water -60%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
GezinSeizoenGlutenvrij9 maandenVariatieSpecials

Voedingswaarden

Per portie
Energie320 kcal
Koolhydraten11 g
Suiker8 g
Vet24 g
Verzadigd vet7 g
Eiwit13 g
Vezels5 g
Zout0.5 g
Allergenen informatie
Melk
Vis
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten