400 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
25 g WalnotenHerkomst: IDorganics
300 g SpruitjesHerkomst: Bruinsma
200 g Kalfssaucijzen
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
1 el Olijfolie
Meet hoe goed je eet
Vitaliteit71 Punten
CO2eq2.178 g
Water38,3 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Boen of schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken. Schil de pastinaak. Snijd de aardappelen en de pastinaak in kleine blokjes en kook ze samen in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en bewaar wat kookvocht.
Verhit ondertussen een koekenpan. Schenk er 1/2 van de olijfolie (om in te bakken) in en bak de saucijzen rondom bruin. Zet het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat ze in 20 minuten gaar worden.
Verwijder de buitenste blaadjes van de spruitjes en snijd doormidden. Kook de spruiten in 10 minuten beetgaar. Spoel af met koud water om de garing te stoppen.
Stamp de aardappelen en pastinaak en wat kookvocht met een pureestamper. Breng op smaak met zout, peper.
Zet een wok op het vuur. Schenk er 1/2 van de olijfolie (om in te bakken) in en rooster de geblancheerde spruiten en walnoten tot ze lichtbruin van kleur zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de saucijzen met de pastinaakpuree en de spruiten met walnoten.
TIPOok lekker met wat tijm erbij.
II
Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Meestal worden spruitjes gekookt, maar je kunt ze ook bakken, wokken, stoven of stomen. Je moet ze zeker niet te lang koken, want dan werk je het ontstaan van de beruchte ‘spruitjeslucht’ in de hand. Spruitjes zijn de meest vitaminerijke wintergroente en zijn rijk aan vitamine B6, foliumzuur, vitamine C en kalium.