500 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
1 el Bakolie
1 el Italiaanse kruiden
150 ml Melk of bouillon
Meet hoe goed je eet
Groente200 g
Vitaliteit69 Punten
CO2eq4.572 g
Water98,1 l
Voorbereiding (40 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Was of schil de aardappels en snijd deze in hele dunne plakjes. Was de aubergine en snijd ook in dunne plakken. Kook de aardappels 10 minuten en kook de aubergine plakjes 5 minuten met de aardappels mee. Giet daarna het water af en laat goed uitdampen.
Pel en snipper intussen de ui en knoflook. Verhit olie in een bakpan en rul het gehakt samen met de ui en knoflook. Breng op smaak met Italiaanse kruiden, zout en peper. Doe de tomatenstukjes erbij en laat 5 minuten pruttelen.
Bekleed de bodem van een ovenschaal met een beetje saus en een deel van de aubergine en aardappel plakjes. Ga zo door met laagjes maken totdat alle ingrediënten op zijn. Vergeet de laagjes niet te kruiden met zout en peper.
Verwarm melk (of bouillon) in een kleine pan en smelt de kaas erin. Schenk de kaas saus over het gerecht en plaats 15 minuten in de voorverwarmde oven.
TIPVoor en echte moussaka saus smelt je 30 g boter in een pan met dikke bodem en roer je 30 g bloem erdoor zodat je een zanderige substantie krijgt. Voeg beetje bij beetje 250 ml melk of bouillon en kaas toe en roer tot je een lobbige saus krijgt. Deze schenk je over de moussaka voordat deze de oven in gaat.
II
Vandaag staat er moussaka op het menu. Dit gerecht is ooit bedacht door de Griekse kok Tselementes. In één van zijn kookboeken heeft hij het recept van Moussaka beschreven. Het woord Moussaka betekent ‘fris’ in het Arabisch, omdat dit gerecht daar koud wordt opgediend. Onze Moussaka met een heerlijke kaaslaag wordt warm geserveerd. Tip: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een donkere plek buiten de koelkast.