600 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
500 g WortelpeterselieHerkomst: arenosa
2 st AppelHerkomst: konijn
2 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
150 g Vegan boeren knakworstHerkomst: Wheaty
Zelf toevoegen
4 el Kaneelpoeder
2 el Bakolie
1 g Mosterd
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente300 g
Vitaliteit84 Punten
CO2eq495 g
Water20 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de aardappels en wortelpeterselie, snijd in stukken en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af.
Was (of schil) intussen de appel, verwijder het klokhuis. Snijd een paar appelschijven om het gerecht mee te garneren. Snijd de rest in kleine stukken en kook de appelstukken 10 minuten met de aardappels en wortelpeterselie mee.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Verwarm olie in een bakpan en bak de ui op een middelhoog vuur lichtbruin. Snijd de vegan boeren knakworst in plakjes en bak met de ui mee.
Bak ook de appelschijven in een andere bakpan lichtbruin en zacht. Breng op smaak met kaneelpoeder.
Giet de aardappels, wortelpeterselie en appel af en stamp alles fijn met een pureestamper. De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Proef en breng op smaak met mosterd, zout en peper. Serveer de hete bliksem met de ui en vegan knakworstjes. Garneer met de gebakken appelschijven.
TIPJe kunt wat paneermeel of broodkruim over het gerecht strooien en in de oven plaatsen voor een krokant laagje.
II
Hete bliksem staat ook wel bekend als hemel en aarde, of appelstamppot. De naam ‘hete bliksem’ heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de appels veel vocht vasthouden en daarom lang heet blijven. Daarnaast blijven gestoofde appels makkelijk aan je gehemelte plakken, dus pas op dat je je mond niet verbrandt! Onze appels worden geleverd door biodynamische fruitteler Kees Konijn in de Zuidoost Beemster.