300 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
25 g WalnotenHerkomst: IDorganics
200 g Rundergehakt
Zelf toevoegen
2 el Kaneel
1 el Olie
snufje Zout en peper
1 el Mosterd
Meet hoe goed je eet
Groente250 g
Vitaliteit87 Punten
CO2eq3.172 g
Water71 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Kook in 20 minuten gaar. Was of schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes. Schil de yacon en snijd in blokjes. Kook de appel en de helft van de yacon 10 minuten mee.
Meng intussen het gehakt met zout, peper (of gehaktkruiden) en mosterd en rol er kleine gehaktballetjes van. Verhit een droge bakpan en bak de gehaktballetjes in circa 10 minuten rondom bruin en gaar.
Verhit olie (of boter) in een andere bakpan. Pel de ui en snijd in halve ringen. Bak de ui en overige yacon 5-10 minuten op een middelhoog vuur. Draai het vuur laag en breng op smaak met tijm, zout en peper. Laat een paar minuutjes zachtjes doorgaren.
Giet het water van de aardappels en yacon af en vang wat kookvocht op. Laat nog zachtjes droogstomen op een laag vuur. Stamp grof met een pureestamper. De hete bliksem mag zacht en smeuïg zijn. Proef en breng op smaak met kaneelpoeder, zout en peper.
Serveer de hete bliksem met de gehaktballetjes, ui en gebakken yaconblokjes. Strooi de walnoten erover.
TIPEen paar minuutjes in de oven met wat paneermeel en boter zorgt voor een lekker krokant korstje op de hete bliksem.
II
Hete bliksem staat ook wel bekend als hemel en aarde of appelstamppot. Vandaag maken we hem met yacon. Deze wortel lijkt van de buitenkant een beetje op een zoete aardappel en komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. De smaak is zeer verassend, lekker fris en meloenachtig. En ook na verwarmen behoudt yacon een stevige 'bite'.