Was of schil de zoete aardappel en snijd in plakjes of kleine blokjes. Verhit olie in een bakpan en bak de zoete aardappel op een hoog vuur aan. Zet dan het vuur lager en bak afgedekt gaar in 25-30 minuten. Voeg eventueel een scheutje water toe en schud de pan regelmatig om. Breng op smaak met zout en peper.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook. Snijd de kropjes sla in de lengte doormidden of in vieren zonder de stelen te verwijderen. Was onder de kraan en dep goed droog met keukenpapier. Bereid de bouillon.
Verhit olie in een bakpan en bak de ui samen met de sla kropjes (op de snijkant) 2 minuten op een hoog vuur. Temper het vuur, doe de boter en de bouillon erbij en laat 8-10 minuten zachtjes stoven totdat het vocht grotendeels is verdampt (schep af en toe wat bouillon over de sla). Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm olie (of boter) in een andere bakpan en bak de heekfilet aan weerszijden bruin en gaar. Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de zoete aardappels met de gestoofde sla en heekfilet.
TIPVoor dit gerecht heb je 3 bakpannen nodig. Je kunt het jezelf makkelijker maken door de zoete aardappel in de oven te bakken in plaats van in een pan.
II
Vandaag een heerlijke witvis op het menu: heekfilet. De biologische heek is stevig tijdens het bakken en zacht van smaak. Heek leeft voornamelijk in het oostelijke deel van de Atlantische oceaan en vooral in de Zuid-Europese landen wordt deze witvis vaak gegeten. De heekfilet serveren we onder andere met zoete aardappel en gestoofde little gem.