400 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
300 g PastinaakHerkomst: Arenosa
50 g Geraspte kaas
200 g BoerenkoolHerkomst: Solid
1 st PreiHerkomst: Peeters
2 st SjalotHerkomst: TVA Organics
Zelf toevoegen
1 el Olie
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente360 g
Vitaliteit72 Punten
CO2eq3.191 g
Water74,3 l
Voorbereiding (40 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 ºC. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook.
Was of schil de aardappels en pastinaak en snijd in gelijke stukken. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp met wat kookvocht (of melk) tot een gladde puree.
Pel de sjalot en snijd klein. Spoel de boerenkool onder de kraan, verwijder de harde nerven en snijd klein. Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd klein. Verhit olie in een ruime bakpan en bak sjalot, prei en boerenkool 3-4 minuten op een hoog vuur.
Bak het gehakt in een andere bakpan op een middelhoog vuur kort aan. Breng op smaak met de gehaktkruiden en schep de tomatenpuree en de helft van de (kleingesneden) peterselie erdoor. Bak nog even mee en kruid met peper en zout.
Vet een ovenschaal in en schep de helft van de puree in de schaal. Schep daarop eerst het vlees en vervolgens het groentemengsel. Verdeel de overgebleven puree erop en strooi de kaas erover. Bak nog 15 minuten in de hete oven en zet eventueel de ovengrillstand aan. Strooi vlak voor het serveren nog wat peterselie erover.
TIPJe kunt de puree heel luchtig maken met melk en een klontje boter.
II
Deze stevige ovenschotel met vlees en puree is een echte klassieker uit de Franse keuken. Het gerecht is vernoemd naar de 18e-eeuwse Antoine-Augustine Parmentier, die de aardappel bekend maakte in Frankrijk. Wij maken de puree met aardappel en pastinaak. Op deze manier krijg je lekker veel groenten binnen.