Was de aubergine en snijd in dunne plakken. Breng een pan met een klein laagje water aan de kook en blancheer de aubergine plakken 3 minuten. Giet daarna het water af en laat de aubergine uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Veeg de kastanjechampignons schoon en snijd in plakjes. Verhit bakolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook 2 minuten. Voeg de champignons toe en bak 5 minuten op een middelhoog vuur. Doe dan de crème fraîche erbij en breng op smaak met zout en peper.
Was de courgette en schaaf of snijd in dunne plakken.
Bedek de bodem van een ovenschaal met een deel van de tomatensaus. Beleg de tomatensaus met verschillende lagen: courgette, champingon-roomsaus en aubergine. Ga zo door totdat alle ingrediënten op zijn. Kruid tussendoor de laagjes met Italiaanse kruiden, zout en peper en eindig met de geraspte kaas.
Plaats de schaal 15 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan voor een goud-bruine bovenkant.
TIPLekker met een frisse salade ernaast.
II
Vandaag staat er moussaka op het menu. Dit gerecht is ooit bedacht door de Griekse kok Tselementes. Het woord moussaka betekent ‘fris’ in het Arabisch, omdat dit gerecht daar koud wordt opgediend. Deze groente moussaka eten we vandaag warm met een heerlijk krokant laagje kaas.
Let op: haal de aubergine uit de zak en bewaar op een koele, donkere plek.