Breng een pan met water aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 20 minuten gaar. Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Snijd de tempeh in kleine blokjes en meng ze met de sojasaus (of tamari) en sambal. Pel de knoflook en pers erboven uit. Zet afgedekt opzij zodat de smaken kunnen intrekken.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Snijd de broccoli- en bloemkoolroosjes nog wat kleiner. Verhit olie in een bakpan en fruit de ui 2 minuten. Voeg de bloemkool- en broccoliroosjes toe en bak 3 minuten mee.
Was intussen de tomaat en snijd klein. Voeg samen met de kokosmelk toe aan de pan en breng op smaak met garam masala kruiden. Laat afgedekt zachtjes pruttelen.
Verhit olie in een bakpan en roerbak de tempehblokjes op een hoog vuur goudbruin.
Serveer de volkoren basmatirijst met de groente masala en de gebakken tempeh.
TIPLekker met verse koriander en cashewnoten.
II
Vandaag een vegetarische variant op de welbekende Tikka masala. Tikka verwijst naar de gemarineerde kleine stukjes vlees, vis of groenten die in een traditionele Tandoor oven worden bereid. Masala is een mix van uien en tomaten, klaargemaakt met specerijen. We maken vandaag een groente tikka masala met rijst en tempeh.
'In samenwerking met Lisa Steltenpol'