Gratin van Soesterknol met aardappel en pastinaak

755 kcal
0 g groente

De Soesterknol wordt ook wel 'het Soester goud' of 'de koninklijke knol' genoemd. En niet voor niets: het lievelingsgerecht van koning Willem I was Soesterknol, met schapenbout en rode wijn. De Soesterknol is een groentegewas dat alleen wordt geteeld op de Soester Eng, een historisch akkerbouwgebied in de buurt van Utrecht. De smaak en structuur zijn vergelijkbaar met die van een meiraap of koolraap. In dit gerecht maken we een gratin met aardappels, Soesterknol en pastinaak.

Gratin van Soesterknol

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 400 g Soesterknol Herkomst: pieter kuijer
  • 200 g Pastinaak Herkomst: de eerste
  • 400 g Aardappels, zachtkokend Herkomst: De Eerste
  • 2 st Knoflookteen
  • 3 st Ei Herkomst: 't paradijs
  • 100 ml Slagroom Herkomst: Weerribben
  • 0.5 st Groentebouillontablet (GV) Herkomst: Natur Compagnie
  • 75 g Geraspte kaas DEZE GEBRUIKEN Herkomst: Kaandorp
Zelf toevoegen
  • 2 tl Tijm
  • snufje Zout en peper

Bereiding (45 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  2. Breng een ruime pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de Soesterknol, pastinaak en aardappels. Snijd alles in zo dun mogelijke schijfjes en kook in 10 minuten beetgaar. Giet het water af en laat uitdampen.
  3. Pel de knoflook en snijd fijn. Klop de eieren los met de slagroom. Meng de tijm en knoflook erdoor en verkruimel het groentebouillontablet erboven.
  4. Doe alles in een ingevette ovenschaal en schenk het ei-roommengsel erover. Hussel een beetje zodat het ei-roommengsel zich goed verdeelt. Strooi de kaas erover en zet 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Voorkom dat de kaas te donker wordt (dek eventueel af met folie).
  5. Haal de gratin uit de oven en serveer warm.
TIP
Heb je nog andere groenten in huis zoals knolselderij of bloemkool, verwerk deze dan ook in de gratin.
Nog geen reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -11%
vegetablecounter
Groente -100%
vita-score
Vitaliteit + 23%
co2-reduction-score
CO2 eq + 38%
water-reduction-score
Water -8%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
SeizoenEiwitrijk

Voedingswaarden

Per portie
Energie755 kcal
Koolhydraten62 g
Suiker9 g
Vet38 g
Verzadigd vet22 g
Eiwit30 g
Vezels19 g
Zout2.2 g
Allergenen informatie
Melk
Lactose
Mais
Ei
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten