0.5 st Groentebouillontablet (GV)Herkomst: Natur Compagnie
400 g SoesterknolHerkomst: pieter kuijer
100 ml SlagroomHerkomst: Weerribben
3 st Ei
2 st Knoflookteen
400 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen
75 g Geraspte kaas DEZE GEBRUIKEN
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
2 el Tijm
Meet hoe goed je eet
Vitaliteit68 Punten
CO2eq2.329 g
Water58,7 l
Voorbereiding (45 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 180 ºC.
Breng een ruime pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de Soesterknol, pastinaak en aardappels. Snijd alles in zo dun mogelijke schijfjes en kook in 10 minuten beetgaar. Giet het water af en laat uitdampen.
Pel de knoflook en snijd fijn. Klop de eieren los met de slagroom. Meng de tijm en knoflook erdoor en verkruimel het groentebouillontablet erboven.
Doe alles in een ingevette ovenschaal en schenk het ei-roommengsel erover. Hussel een beetje zodat het ei-roommengsel zich goed verdeelt. Strooi de kaas erover en zet 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Voorkom dat de kaas te donker wordt (dek eventueel af met folie).
Haal de gratin uit de oven en serveer warm.
TIPHeb je nog andere groenten in huis zoals knolselderij of bloemkool, verwerk deze dan ook in de gratin.
II
De Soesterknol wordt ook wel 'het Soester goud' of 'de koninklijke knol' genoemd. En niet voor niets: het lievelingsgerecht van koning Willem I was Soesterknol, met schapenbout en rode wijn. De Soesterknol is een groentegewas dat alleen wordt geteeld op de Soester Eng, een historisch akkerbouwgebied in de buurt van Utrecht. De smaak en structuur zijn vergelijkbaar met die van een meiraap of koolraap. In dit gerecht maken we een gratin met aardappels, Soesterknol en pastinaak.