Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 20-25 minuten gaar. Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Was de paksoi en snijd klein (houd het witte en groene deel gescheiden). Schil en rasp de gember en snijd de rode peper heel fijn. Pel en snipper de knoflook. Veeg de champignons schoon en snijd in plakjes.
Verhit olie in een ruime bakpan. Bak de champignons, het witte deel van de paksoi, knoflook, gember en rode peper 3 minuten op een middelhoog vuur. Breng op smaak met sojasaus proef of je de smaak goed vindt.
Breng intussen water aan de kook voor de taugé. Spoel de taugé in een zeef onder de kraan. Blancheer de taugé door kokend water erover te gieten, spoel daarna direct af onder de koude kraan zodat het gaarproces stopt. Voeg de taugé en het groene deel van de paksoi de laatste minuut toe aan de pan en wok nog kort mee.
Hak de pinda's grof. Serveer de groenten met de volkoren basmatirijst en strooi de pinda's erover.
TIPDit gerecht is ook erg lekker met pindasaus.
II
Paksoi is een koolsoort uit Azië, met knapperige witte of groene stelen en donkergroene bladeren. In tegenstelling tot andere koolsoorten heeft paksoi een vrij neutrale smaak. Vanwege de aangename knapperigheid en milde smaak is deze groente in de Aziatische keuken heel populair, maar ook in Nederland en België vind je paksoi steeds vaker op het menu. En terecht: niet alleen is deze groente zeer gezond, maar ook is paksoi veelzijdig genoeg om zowel in exotische roerbakschotels als in stamppotten te verwerken.