Breng 2 kleine pannen met water en een snuf zout aan de kook. Was de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 25 minuten gaar. Was ook de Beluga linzen en kook in 20 minuten gaar (al dan niet bij de rijst). Giet daarna het water af en laat rijst en linzen afgedekt nagaren. Snijd de brocco cress klein en schep door de rijst.
Pel de ui en snijd in partjes. Snijd romaanse sla in de lengte in repen en laat daarbij de stronk zitten.
Verhit olie in een ruime bakpan. Bak de sla en de ui op de snijvlakken op een middelhoog vuur. Temper daarna het vuur en laat afgedekt nog 5 minuten garen.
Verwarm de bouillon (of melk) in een steelpan en roer de crème fraîche en kaas erdoor. Pel de knoflook en pers erboven uit. Temper het vuur en laat afgedekt smelten. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Verdeel de rijst en linzen over de borden. Leg de gestoofde sla erbij en schenk de kaassaus erover. Rooster de pijnboompitjes in een droge bakpan lichtbruin en strooi over het gerecht.
TIPDe sla is ook lekker met een scheutje balsamicoazijn en de kaassaus is erg lekker met een scheutje witte wijn.
II
Romaanse sla heeft een zoete smaak en een stevige bite. Het is een frisse sla soort, met knapperige stukken en lange groene malse bladeren. Onze Romaanse sla wordt geteeld in Marknesse op Eko-boerderij De Eerste. De biologische boerderij van Bertiene van Oort en Gerrit Marsman was ooit het allereerste bewoonde bedrijf in de Noordoostpolder. Romaanse sla wordt vaak rauw gegeten, maar gegrild of gestoofd is deze sla ook erg lekker! Heerijk met een kaassausje.