0.5 st Pain boulot meergranenHerkomst: Handgemaaktbrood
250 ml Passata
25 g WalnotenHerkomst: IDorganics
2 st Knoflookteen
75 g Geraspte kaas
2 st PreiHerkomst: Peeters
Zelf toevoegen
2 el Bakolie
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente200 g
Vitaliteit62 Punten
CO2eq1.891 g
Water50,7 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ovenschaal in.
Pel en snipper de knoflook. Verhit olie in een bakpan, fruit de knoflook 1 minuut en schenk de passata erbij. Breng op smaak met zout en peper. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. Snijd de peterselie fijn en voeg toe aan de saus.
Breng een pan met een klein laagje water aan de kook voor de prei. Snijd de prei in ongeveer 3 stukken (circa 4-5 cm). Snijd elk stuk in de lengte doormidden en was grondig in een zeef onder de kraan. Kook de prei in 5 minuten gaar, giet het water af en laat goed uitlekken.
Leg de prei in de ingevette ovenschaal. Schenk de tomatensaus erover en bestrooi met de geraspte kaas. Plaats 12 minuten in de voorverwarmde oven en zet eventueel nog enkele minuten de ovengrillstand aan. Bak de laatste 8 minuten het desembrood mee in de oven.
Hak de walnoten grof. Strooi de walnoten over de prei-tomatengratin en garneer met de overgebleven peterselie. Serveer het brood ernaast.
TIPRooster de walnoten kort in een droge bakpan, hierdoor worden ze knapperiger.
II
Prei was een van de favoriete groenten van Nero, de vijfde Romeinse keizer. Hij geloofde namelijk dat het eten van prei goed voor zijn stem was en dat hij daardoor beter ging zingen. Prei behoort tot dezelfde familie als de ui en knoflook. Doordat er verschillende prei soorten bestaan, is het altijd van eigen bodem te verkrijgen. Vandaag eten we gestoofde prei in tomatensaus met desembrood.