600 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
3 st PreiHerkomst: Peeters
2 el Italiaanse kruidenHerkomst: Het blauwe huis
Zelf toevoegen
1 el Boter
1 snufje Zout en peper
2 el Olie
Meet hoe goed je eet
Groente270 g
Vitaliteit51 Punten
CO2eq743 g
Water26,3 l
Voorbereiding (40 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook voor de aardappels. Was of borstel de aardappels schoon (je hoeft ze niet te schillen) en kook 10 minuten. Giet daarna het water af en laat even goed uitdampen.
Snijd de prei in de lengte doormidden, spoel onder de kraan en snijd in stukken van 3-4 cm. Smelt de boter in een bakpan en smoor de prei met een klein scheutje water - afgedekt - op een laag vuur gedurende 15 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Pel de ui, snijd in partjes en leg op de bakplaat. Verdeel ook de voorgekookte aardappels over de bakplaat en druk/smash ze met een vork of een stamper totdat ze openbarsten en uit elkaar vallen. Besprenkel alles royaal met olie en breng op smaak met Italiaanse kruiden, zout en peper. Rooster circa 15 minuten in de hete oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
Verhit olie in een bakpan en bak de slavinken bruin en gaar in 10-12 minuten. Serveer de slavinken met de smashed potatoes en de gesmoorde prei.
TIPWil je de oven niet gebruiken? Dan kun je de aardappeltjes ook bakken in een bakpan.
II
Smoren is een kooktechniek waarbij de ingredienten zachtjes worden verwarmd in boter of olie en daarna verder garen in het eigen sap/vocht. Al dan niet met een klein scheutje water of bouillon. Het gebeurt altijd op een laag vuur en met een deksel op de pan.