2 el Ras el hanoutHerkomst: Organic Flavour Company
0.5 st SinaasappelHerkomst: Biosikelia
400 g Pompoen, gesneden
0.5 st HoningHerkomst: Zuivelrijck
300 g WortelHerkomst: Greenorganics
1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
150 g Falafel balletjesHerkomst: Florentin
5 g Verse peterselieHerkomst: Forc
Zelf toevoegen
2 el Olijfolie
1 el Boter
1 el Azijn
snufje Zout en (chili)peper
Meet hoe goed je eet
Groente320 g
Vitaliteit76 Punten
CO2eq318 g
Water33,1 l
Voorbereiding (40 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was of schil de wortel en snijd in kleine stukken. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan en dep droog. Doe de wortel, kikkererwten en pompoen in een kom, pers de knoflook erboven uit en meng met olie, ras el hanout, zout en (chili)peper. Hussel door elkaar rooster 25 minuten in de hete oven.
Pers intussen de sinaasappel uit en verwarm het sap, samen met de honing en azijn in een klein pannetje. Laat even bruisen en voeg dan een klontje boter toe. Roer tot een gladde saus en zet opzij. Verhit olie in een bakpan en bak de falafelballetjes in 6-8 minuten goudbruin.
Verwarm intussen een pan met water en een snuf zout (of bouillon). Spoel de fonio onder de kraan en kook 5 minuten op een laag vuur. Giet het water goed af. Laat afgedekt na garen en roer daarna los met een vork.
Serveer de geroosterde geroosterde groenten met de fonio en falafelballetjes. Druppel de sinaasappelsaus erover en werk af met kleingesneden peterselie.
TIPHou je van pit? Voeg dan wat chilipeper of chilivlokken toe aan de sinaasappelsaus.
II
Fonio is het oudste authentiek Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Het is ook nog eens glutenvrij en snel te bereiden. In samenwerking met Frank Fol de Groentekok®