500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
1 el Mosterd
3 el Olie
1 el Citroensap (of azijn)
Meet hoe goed je eet
Groente450 g
Vitaliteit83 Punten
CO2eq2.962 g
Water94,7 l
Voorbereiding (35 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de aardappels en snijd in dunne partjes of in frieten. Meng de aardappels in een kom met olie, zout en peper. Spreid uit op de bakplaat en bak alvast 10 minuten in de hete oven.
Snijd intussen de spitskool in de lengte in 6-8 dunne parten/plakken en masseer royaal olie tussen de bladen. Pel de ui en snijd in partjes of in halve ringen. Was de cherrytomaatjes en snijd doormidden.
Voor de dressing meng je mosterd, olie en citroensap (of azijn) in een kom. Pel de knoflook en pers erboven uit.
Leg de spitskool, ui en tomaatjes op de bakplaat bij de aardappels en druppel de dressing op de spitskool. Strooi de geraspte kaas erover en rooster in 15-20 minuten gaar en goudbruin in de voorverwarmde oven. Breng eventueel verder op smaak met zout en peper.
Strooi vlak voor het serveren de zadenmix en tuinkers over het gerecht.
TIPHeb je nog spitskool over? Maak een heerlijke koolsalade door de spitskool heel klein te snijden en aan te maken met olie, zout, peper en azijn. Maak de koolsalade af met bijvoorbeeld geraspte wortel en rozijnen.
II
Spitskool is een gesloten koolsoort (net als bijvoorbeeld witte kool) en heeft een iets zoetere smaak dan we gewend zijn van andere koolsoorten. Door de fijne bladeren heeft spitskool minder tijd nodig om te garen. De groente kun je op veel verschillende manieren bereiden. Vaak wordt deze kool gebruikt om te roerbakken, maar vandaag gaan we de spitskool in de oven roosteren.