Geroosterde groenten met fonio en falafelballetjes en een zoetzure sinaasappelsaus
4,1
714 kcal
320 g groente
Fonio is het oudste authentiek Afrikaanse graan. Het groeit op arme zandgrond met weinig water aan de rand van de Sahara. De groei van het graan is niet alleen praktisch om te consumeren, maar gaat ook verwoestijning en erosie tegen. Het is ook nog eens glutenvrij en snel te bereiden.

Biologische ingrediënten
1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
- 300 g Wortel Herkomst: De Eerste
- 400 g Gesneden pompoen Herkomst: Proef
- 1 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
- 2 tl Ras el hanout Herkomst: Organic Flavour Company
- 200 g Kikkererwten Herkomst: Machandel
- 0.5 st Sinaasappel Herkomst: Eosta
- 0.5 st Honing Herkomst: Zuivelrijck
- 150 g Falafelballetjes Herkomst: Florentin
- 100 g Fonio Herkomst: Do-it
- 0.5 st Verse peterselie Herkomst: Herbio
- 2 el Olijfolie
- 1 el Azijn
- 1 el Boter
- snufje Zout en (chili)peper
Bereiding (40 min)
Klik op een regel om deze af te strepen
- Verwarm de oven voor op 210 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Zorg dat de oven goed heet is.
- Was of schil de wortel en snijd in kleine stukken. Doe de wortel en pompoen in een kom, pers de knoflook erboven uit en meng met olie, ras el hanout, zout en (chili)peper. Hussel door elkaar en rooster 25-30 minuten in de hete oven. Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan, dep droog en besprenkel met olie en specerijen. Leg halverwege op de bakplaat bij de groenten.
- Pers intussen de sinaasappel uit en verwarm het sap, samen met de honing en azijn in een klein pannetje. Laat even bruisen en voeg dan een klontje boter toe. Roer tot een gladde saus en zet opzij. Verhit olie in een bakpan en bak de falafelballetjes in 6-8 minuten goudbruin.
- Verwarm intussen een pan met water en een snuf zout (of bouillon). Spoel de fonio onder de kraan en kook 5 minuten op een laag vuur. Giet het water goed af. Laat afgedekt na garen en roer daarna los met een vork.
- Serveer de geroosterde geroosterde groenten met de fonio en falafelballetjes. Druppel de sinaasappelsaus erover en werk af met kleingesneden peterselie.
TIP
Hou je van pit? Voeg dan wat chilipeper of chilivlokken toe aan de sinaasappelsaus.4,1
Meet hoe goed je eet
True price -36%
Groente + 154%
Vitaliteit + 42%
CO2 eq -76%
Water -48%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Gezin, Variatie, Seizoen, Vegetarisch, 9 maanden, Specials, Glutenvrij
Voedingswaarden
Per portieEnergie714 kcal
Koolhydraten79 g
Suiker16 g
Vet33 g
Verzadigd vet7 g
Eiwit18 g
Vezels22 g
Zout1.2 g
Allergenen informatie
Peulvruchten


