Gerookte makreelfilet met schorseneren

Gerookte makreelfilet met schorseneren aardappels en Hollandaise saus

| 933 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Seizoen, Glutenvrij, Variatie, Eiwitrijk
Vis
Ei

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 500 g SchorsenerenHerkomst: arenosa
  • 500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
  • 1 st Ei
  • 200 g Gerookte makreelfilet

Zelf toevoegen

  • 1 el Citroensap of azijn
  • snufje Zout en peper
  • 50 g Boter

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente230 g
vita-scoreVitaliteit69 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq3.226 g
water-reduction-scoreWater79,9 l

Voorbereiding (30 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd klein en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en laat nog even uitdampen.
  2. Schil de schorseneren met een dunschiller onder stromend water. Snijd in stukjes van ongeveer 3 cm. Doe de schorseneren in een pan, zet onder water en voeg een scheutje azijn toe tegen het verkleuren. Voeg wat zout toe en kook in 15-20 minuten beetgaar. Giet daarna het water af en breng op smaak met nootmuskaat.
  3. Maak intussen een snelle Hollandaise-saus: smelt de boter in een steelpan op een laag vuur (de boter mag niet bruin kleuren). Giet de gesmolten boter in een maatbeker met schenktuit.
  4. Splits het ei en doe de eidooier op kamertemperatuur in een kom. Voeg een klein scheutje water, citroensap (of azijn) en zout toe en mix glad. Vervolgens giet je, met de mixer aan, in een dunne straal héél langzaam de gesmolten boter erbij. Blijf mixen tot alle boter opgenomen is. De saus moet lobbig van structuur zijn (dit werkt overigens ook in een blender. Je hebt er dan wel eentje nodig die constant op lage snelheid ‘draait’, met een dekseltje/opening waar je doorheen kunt gieten).
  5. Verdeel de makreel in stukken. Serveer de makreel met de schorseneren en de aardappels en schenk de saus erover.
TIPDe schorseneren zijn ook heel lekker met een snufje nootmuskaat.

II

Schorseneren werden vroeger ook wel "huisvrouwenverdriet" genoemd vanwege de klus om ze te schillen. Bij het schillen van schorseneren komt er namelijk een wit, kleverig sap vrij. Door ze onder stromend water te schillen heb je hier minder last van. Echt, dan valt schoonmaken reuze mee. De smaak van schorseneren lijkt op die van artisjok en asperge. Onze biologische schorseneren worden geleverd door Arenosa in Lelystad.

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie933 kcal
Koolhydraten86 g
Suiker40 g
Vet49 g
Verzadigd vet19 g
Eiwit32 g
Vezels9 g
Zout1.5 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Vis
Ei