Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 10-12 minuten gaar. Giet af en zet afgedekt opzij.
Schil de wortels en rasp met een grove rasp. Pel en snipper de rode ui. Snijd de rode peper heel fijn.
Rasp de schil van de limoen en pers het sap uit in een kom. Schil de gember en rasp erboven uit. Hussel de rode peper, geraspte wortel en de helft van de rode ui erdoor en zet opzij zodat de smaken kunnen intrekken.
Verhit olie in een ruime bakpan en fruit de overgebleven ui 2 minuten. Voeg de uitgelekte doperwten en de rijst toe en roerbak nog 3 minuten op een middelhoog vuur.
Pluk de gerookte makreel een beetje uit elkaar. Serveer de gebakken rijst met de wortelsalade en verdeel de gerookte makreel erover.
TIPHet is ook lekker om de makreel even te marineren in Aziatische saus zoals, tamari, of sojasaus.
II
Vandaag een lekker makkelijk en snel gerecht op het menu. Ideaal voor een zomerse avond. Makreel is een gezonde, vette vis en lekker vol van smaak. Vette vis bevat veel vitamine D en is rijk aan omega 3-vetzuren die goed zijn voor hart- en bloedvaten. Het is één van de meest gegeten en vissoorten in onze regio. Lekker en gezond dus!