Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de basmatirijst 20-25 minuten. Schil en rasp de kurkuma boven de pan en kook mee. Let op: kurkuma geeft erg af aan je handen!
Was of schil intussen de wortels en rasp grof. Schil de grapefruit en verwijder de vliesjes zodat je enkel het vruchtvlees overhoudt. Snijd het vruchtvlees in kleinere stukken. Doe de rozijnen in een bakje met lauw water. Spoel de kikkererwten onder de kraan en laat vervolgens uitlekken. Was de rucola, laat uitlekken en snijd kleiner.
Voor de dressing snijd je de munt klein en roer je dit door de olijfolie extra vierge. Pers de knoflook erboven uit en breng op smaak met zout en peper.
Giet het water van de rijst af en schep de geraspte wortel, kikkererwten, grapefruit, rucola en de gewelde rozijnen erdoor.
Hak de walnoten grof. Besprenkel het geheel met de muntdressing en strooi de walnoten erover.
TIPJe kunt ook de helft van de grapefruit apart houden en het sap eruit persen. Smaakt heerlijk door de rijst. Je kunt ook wat van de grapefruit schil raspen voor nog meer smaak.
II
Vandaag kleuren we de rijst geel met kurkuma (ook wel geelwortel of koenjit genoemd). Kurkuma wordt in de Indiase keuken vaak gebruikt als smaak- en kleurstof. Daarnaast wordt het gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van diverse gezondheidsproblemen. De werkzame stof in kurkuma is curcumine, een plantaardige stof die helpt om je gewrichten soepel te houden. In combinatie met zwarte peper is de werking extra krachtig!