Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 20-25 minuten gaar. Schil de kurkuma, rasp fijn boven de pan en kook met de rijst mee (let op: kurkuma geeft erg af aan je handen). De rijst kleurt nu mooi geel. Giet het water af en zet afgedekt opzij.
Snijd de vegan chorizo in reepjes. Verhit olie in een bakpan en bak de vegan chorizo krokant. Schep uit de pan en leg opzij.
Pel en snipper de ui. Snijd de rode peper heel fijn. Doe de ui, peper en gesneden groenten in dezelfde pan van de vegan chorizo en roerbak op een middelhoog vuur krokant gaar.
Schep het groentemengsel door de rijst. Proef en breng op smaak met zout en (chili)peper. Bestrooi met de vegan chorizo, pinda's en verse koriander.
TIPHou je niet van pit? Verwijder dan eerste de zaadjes uit de rode peper voordat je het klein snijdt.
II
Vandaag maken we zelf gele rijst met kurkuma (ook wel geelwortel genoemd). Kurkuma is een bekend specerij dat vooral in India veel wordt gebruikt als smaak- en kleurstof. Kurkuma wordt daar al duizenden jaren gebruikt om het lichaam te zuiveren en bij het behandelen van diverse gezondheidsproblemen. Let op als je kurkuma raspt, want het geeft erg af aan je handen.