Gehaktballen met 'krieken'

Gehaktballen met 'krieken' en knolselderijpuree

| 823 kcal
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Reviews

Nog geen reviews
Gezin, Variatie, Glutenvrij, Seizoen, Lactosevrij, Eiwitrijk
Rund
Mais
Selderij
Varken

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 1 st UiHerkomst: TVA Organics
  • 200 g Gehakt Half-om-half
  • 350 g Kersen op siroopHerkomst: Arlo
  • 5 g Verse peterselieHerkomst: Forc
  • 0.5 st KnolselderijHerkomst: Huybrechts
  • 500 g Aardappels, zachtkokendHerkomst: Smits van Oijen

Zelf toevoegen

  • snufje Zout en peper
  • 1 el Maizena
  • 2 el Olie
  • 1 el Azijn

Meet hoe goed je eet

vegetablecounterGroente250 g
vita-scoreVitaliteit74 Punten
co2-reduction-scoreCO2eq2.487 g
water-reduction-scoreWater85,6 l

Voorbereiding (30 min)

Klik regel om deze af te strepen
  1. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Schil de aardappels en knolselderij, snijd in stukken en kook in 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp met een beetje kookvocht (of melk) tot een zachte puree.
  2. Pel en snipper intussen de ui heel fijn. Verhit olie in een bakpan, stoof de ui glazig in 2 minuten en laat een beetje afkoelen.
  3. Snijd de peterselie fijn (bewaar wat voor garnering). Doe het gehakt in een ruime kom en voeg de gestoofde ui en de gesnipperde peterselie toe. Breng op smaak met peper en zout en rol per persoon 2 of 3 ballen ervan. Gebruik dezelfde pan als van de ui en bak de gehaktballen goudbruin en gaar in ongeveer 10-15 minuten (doe halverwege een deksel op de pan).
  4. Zeef de kersen, vang het sap op in een steelpan en verwarm het op een middelhoog vuur. Los de maizena op in een kopje met een beetje koud water (of kersensap), schenk in de pan en roer tot een gladde kersensaus. Voeg de kersen en azijn toe en verwarm even mee (let op dat het niet kookt want dan gaan de kersen stuk).
  5. Schep de puree en gehaktballen op de borden en geef er een flinke schep kersen met saus bij. Garneer met de overgebleven peterselie.
TIPOm het sausje te binden kun je ook kiezen voor een papje van bloem of aardappelzetmeel. De puree is ook heel lekker met een snuf nootmuskaat.

II

Een oergezellige Belgische klassieker die je zo terugkatapulteert naar je jonge jaren! Heerlijk krokant gebakken gehaktballetjes met daarbij lekkere kersen (kriekjes) in een zalig zoetzuur sausje. Zure kersen duidt men aan met het woord krieken, terwijl men met kersen zoete kersen bedoelt. Vandaag serveren we een heerlijke knolselderijpuree ernaast. Genieten van grootmoeders kost!

Voedingswaarden

(Per portie)
Energie823 kcal
Koolhydraten92 g
Suiker29 g
Vet33 g
Verzadigd vet9 g
Eiwit31 g
Vezels19 g
Zout1 g
nutriscore-A

Allergenen informatie

Rund
Mais
Selderij
Varken