Witloofrolletjes met ham in kaassaus met peterselie aardappels
4,6
630 kcal
250 g groente
Een echte klassieker! Witloof (zoals het in België wordt genoemd) gewikkeld in ham, overgoten met een rijkelijke kaassaus en een krokant kaaskorstje on top. Alleen al de omschrijving zorgt voor water in de mond.
Bereiding (45 min)
Klik op een regel om deze af te strepen
- Verwarm de oven voor op 200 °C, zorg dat de oven goed heet is. Breng water met een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels, snijd in stukken en kook in circa 20 minuten gaar. Giet daarna het water van de aardappels af en laat even uitdampen.
- Breng nog een pan met water aan de kook. Spoel de stronkjes witloof, verwijder de onderkant en kook ze 8-10 minuten (grote exemplaren kun je halveren). Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat heel goed uitlekken in een vergiet. Bewaar het kookvocht.
- Smelt voor de kaassaus de boter in een kleine sauspan. Roer met een garde de bloem erdoor en zorg dat deze de boter opneemt tot een zanderige textuur. Schenk het witloof kookvocht er beetje bij beetje bij (circa 250 ml voor 2 personen) en blijf roeren tot de saus bindt. Voeg de helft van de kaas toe en kruid met een snuf nootmuskaat, peper en zout.
- Rol de witloof op in een plakje ham, leg de rolletjes naast elkaar in een ovenschaal en schenk de kaassaus erover. Strooi de overgebleven kaas erover en bak nog 15 minuten in de voorverwarmde oven waarvan de laatste 5 minuten op de grill-functie.
- Snijd de verse peterselie klein en schep door de gekookte aardappeltjes. Serveer de witloof ovenschotel erbij.
TIP
In plaats van kookvocht kun je ook melk gebruiken voor de kaassaus.Biologische ingrediënten
1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
- 600 g Aardappels, kruimigHerkomst: E van de Vijver
- 500 g WitloofHerkomst: Nieuw Bonaventura
- 75 g Geraspte kaasHerkomst: Kaandorp
- 100 g SchouderhamHerkomst: St. Hendrick
- 0.5 st Verse peterselieHerkomst: Herbio
- 20 g Boter
- 20 g Bloem
- 1 tl Nootmuskaat
- snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
True price+ 2%
Groente+ 98%
Vitaliteit+ 12%
CO2eq -28%
Water -72%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Specials, 9 maanden, Variatie, Seizoen, Glutenvrij
Voedingswaarden
Per portieEnergie630 kcal
Koolhydraten71 g
Suiker9 g
Vet23 g
Verzadigd vet15 g
Eiwit29 g
Vezels9 g
Zout1.9 g
Allergenen informatie
Melk
Varken
Lactose