1 st Meergranen stokbroodjeHerkomst: Handgemaakt brood
200 g WortelHerkomst: Greenorganics
5 g Verse peterselieHerkomst: Forc
2 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
1 st Rode uiHerkomst: Greenorganics
0.5 st Citroenrasp en -sapHerkomst: Campisi
1 st Rode paprikaHerkomst: Solid
1 st HoningHerkomst: Zuivelrijck
250 g RicottaHerkomst: Zuger
200 g WortelpeterselieHerkomst: arenosa
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
30 ml Water
1 el Bakolie
1 el Olijfolie extra vierge
Meet hoe goed je eet
Groente280 g
Vitaliteit80 Punten
CO2eq645 g
Water34,7 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 200 °C en vet een ruime ovenschaal in.
Was of schil de wortel en wortelpeterselie en snijd in staafjes. Pel de rode ui en snijd in partjes. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein.
Meng de olie met de tijm, honing, zout en peper. Neem een grote (lage) ovenschaal en stort er de ricotta in het midden op uit. Schik de groenten in één laag rondom de ricotta en besprenkel met de kruidenolie. Leg de ongepelde knoflookteentjes erbij en bak 20 minuten in de voorverwarmde oven. Bak halverwege het stokbroodje mee.
Snijd de peterselie grof. Was en rasp de schil van de citroen en pers het sap eruit. Haal de geroosterde teentjes knoflook uit het velletje. Mix de peterselie, knoflook, citroenrasp en -sap met het water en extra vierge olijfolie tot een groene dressing (met een staafmixer, vijzel of keukenmachine). Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het brood in plakjes. Serveer de ovenschaal midden op de tafel en besprenkel met de peterseliedressing.
TIPOok lekker met walnoten.
II
Ricotta is een sneeuwwitte, zachte en frisse kaas met een korrelige structuur. De smaak is mild en zacht zoet. Hij wordt vooral gebruikt in salades en pastagerechten, maar vandaag gaan we dit kaasje bakken in de oven. Ricotta betekent opnieuw gekookt. Dit verwijst naar de productiemethode. Ricotta wordt namelijk gemaakt van de wei die overblijft na de productie van kaas. Vandaag bakken we de ricotta in de oven.