Pel en snipper de ui en pel de knoflook. Schil de raapjes en snijd in kleine dobbelsteentjes. Was de spinazie, laat goed uitlekken en snijd kleiner.
Verhit olie in een bakpan en bak de ui en raapjes 2 minuten. Voeg de passata toe en pers de knoflook erboven uit. Laat afgedekt 10 minuten pruttelen op een laag vuur. Voeg halverwege de spinazie toe en verwarm mee. Breng op smaak met oregano, zout en peper.
Breng intussen een pan met water en een snuf zout aan de kook en kook de fusilli in 8 minuten gaar. Giet het water af en zet opzij.
Snijd de salami in reepjes. Verhit een klein beetje olie in een bakpan en bak de salami krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verdeel de fusilli met een flinke schep raapjes in tomatensaus over de borden en leg de krokante salami krullen erop.
TIPHou je van pit? Voeg dan wat chilipeper toe.
II
“Nu zijn de rapen gaar!” Het woordenboek vermeldt dat met deze uitdrukking oorspronkelijk werd verwezen naar een vrouw die spoedig zou bevallen ;). Later kreeg deze uitdrukking een algemene betekenis en het wordt nu vaak gebruikt als er ruzie dreigt. ‘Nu zijn de rapen gaar’ betekent 'nu zullen we het krijgen'.