250 ml Bulgaarse yoghurtHerkomst: Weerribben Zuivel
0.5 st SinaasappelHerkomst: Biosikelia
50 g Geraspte kaas
200 g WortelHerkomst: Greenorganics
1 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
Zelf toevoegen
snufje Zout en peper
3 el Olie
2 el (Paneer)meel
Meet hoe goed je eet
Groente250 g
Vitaliteit83 Punten
CO2eq1.887 g
Water228,1 l
Voorbereiding (40 min)
Klik regel om deze af te strepen
Was of schil de wortel en rasp fijn. Verhit olie in een bakpan en bak de wortelrasp 3-5 minuten op een hoog vuur. Laat daarna afkoelen en leg opzij.
Laat de linzen heel goed uitlekken in een zeef en prak grof met een vork. Was de sinaasappel en rasp de schil. Meng de linzen met de wortel- en sinaasappelrasp, de helft van het (paneer)meel en de geraspte kaas en breng op smaak met groene kruiden, zout en peper. Maak kleine balletjes of platte burgertjes en rol door het overige (paneer)meel. Laat even opstijven in de koelkast.
Was of schil de komkommer. Snijd in de lengte doormidden en schraap met een lepel de zaadlijsten eruit. Pureer de zaadlijsten met een staafmixer zo glad mogelijk en schep door de yoghurt. Snijd het komkommervruchtvlees in hele kleine blokjes, strooi wat zout erover en schep door de yoghurt.
Snijd de verse dille klein. Hak de walnoten klein. Meng de yoghurt met de walnoten en dille. Pel de knoflook en pers erboven uit. Pers de sinaasappel erboven uit en breng verder op smaak met olijfolie extra vierge, zout en peper. Roer alles goed door elkaar en schenk indien nodig wat water (of bouillon) bij de soep om deze vloeibaarder te maken.
Verhit olie in een bakpan en bak de wortel-linzen balletjes in 8-10 minuten goudbruin en laat even afkoelen tot lauwwarm. Serveer de koude soep met de wortel-linzen balletjes.
TIPIn Bulgarije doen ze vaak gecrushte ijsblokjes door hun tarator soep.
II
Ben je dol op koude soepen? Dan is dit recept wat voor jou. Tarator is een koude soep uit de Bulgaarse keuken. Het basisrecept bestaat uit komkommer, walnoten, knoflook, yoghurt en verse kruiden. Het lijkt een beetje op Griekse tzatziki, maar in deze soep raspen we de komkommer niet maar serveren we deze in kleine, frisse blokjes. De soep is echt heerlijke verkoelend op een warme dag.