150 g Légumaise gele paprikaHerkomst: Ekomenu, Frank Fol
70 g Geitenkaas naturelHerkomst: Saanenhof
2 el TijmHerkomst: Organic Flavour Company
2 st Flammkuchendeeg
50 g Rucola
400 g Chioggia bietjesHerkomst: de Lepelaar
1 st HoningHerkomst: Zuivelrijck
25 g HazelnotenHerkomst: IDorganics
Zelf toevoegen
50 el Azijn
snufje Zout en peper
2 el Olie
Meet hoe goed je eet
Groente230 g
Vitaliteit88 Punten
CO2eq1.044 g
Water58,3 l
Voorbereiding (25 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 230 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Bak het flammkuchendeeg 3-5 minuten onderin de hete oven. Haal het deeg uit de oven en zet opzij.
Schil intussen de chioggia bietjes en snijd in flinterdunne plakjes (met een mandoline, kaasschaaf of scherp mes) of rasp de bietjes.
Verwarm olie met azijn en honing in een steelpan (pas op voor de zure damp), haal van het vuur en leg de plakjes biet erin. Laat dit even marineren (ongeveer 5 minuten).
Verdeel de Légumaise losjes over de voorgebakken flammkuchenbodem. Verbrokkel de helft van de geitenkaas erop en beleg met de bietjes. Breng op smaak met tijm, zout en peper en bak de flammkuchen circa 10-15 minuten in het midden van de hete oven.
Was de rucola en laat goed uitlekken. Hak de hazelnoten grof. Haal de flammkuchen uit de oven en garneer met de overgebleven geitenkaas, rucola en hazelnoten.
TIPJe kunt de chioggia bietje eventueel ook in fijne julienne snijden (dunne reepjes) in plaats van plakjes. En daar de flammkuchen mee beleggen.
II
Onze chioggia bietjes worden geleverd door biologisch tuinbouwbedrijf De Lepelaar uit Het Rijpje in Noord-Holland. Op de boerderij verbouwt Jan Schrijver met zijn team (chioggia) bieten, kool, wortels, aardappels, postelein en verschillende soorten snijbiet. De Lepelaar is geheel biologisch-dynamisch. Dat betekent dat je rekening houdt met de aloude wetten van de natuur. Bodembiodiversiteit speelt een cruciale rol bij een gezonde ontwikkeling van de gewassen.