2 el Harissa kruidenHerkomst: ekomenu maatwerk 5 g
200 g SnijbonenHerkomst: Solid
200 g Rundergehakt
Zelf toevoegen
snufje Zout en (chili)peper
2 el Bakolie
Meet hoe goed je eet
Vitaliteit76 Punten
CO2eq3.502 g
Water303,5 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met een klein laagje water aan de kook voor de snijbonen. Was de snijbonen, verwijder de puntjes en snijd in schuine plakjes van 1-2 cm breed. Kook in 8-10 minuten beetgaar. Giet daarna het water af en zet opzij.
Breng water met een snuf zout aan de kook voor de volkoren couscous. Doe de couscous in een kom. Schenk het kokende water erover en zet 5 minuten afgedekt opzij.
Pel en snipper de ui. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Was de tomaat en snijd klein.
Verhit olie in een bakpan en bak het gehakt rul. Bak de ui en paprika enkele minuten mee. Voeg de voorgekookte snijbonen en tomaat toe aan de pan met het gehakt en verwarm nog 2 minuten mee. Proef en breng op smaak met de harissa kruiden, zout en (chili)peper.
Serveer de volkoren couscous met het snijbonen-gehaktmengsel.
TIPOok erg lekker met rozijnen of mango.
II
De snijboon is een peulvrucht met brede, platte peulen die gekookt als groente wordt gegeten. De naam is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger gewoonlijk overdwars in heel dunne reepjes gesneden werden. Tegenwoordig zijn de bonen draadloos, zodat ze ook in wat grovere stukken gesneden kunnen worden. De snijbonen geven we extra pit door gebruik te maken van harissa kruiden. Harissa is een pittig kruidenmengsel van pepers, komijn, knoflook en paprika, dus proef tussentijds goed wanneer je de harissa kruiden toevoegt.