Pel en snipper de ui. Pel de knoflook en snijd fijn. Verwarm bakolie in een braadpan. Fruit de ui en knoflook totdat deze glazig zijn.
Was de tomaat en snijd in blokjes. Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd de peper in flinterdunne plakjes (houd je niet van pit? Verwijder dan eerst de zaadjes of voeg niet alle peper toe).
Voeg de peper, tomaat en paprika toe aan de pan en bak voor een paar minuten mee op een hoog vuur (bewaar eventueel wat peper voor de garnering). Roer de tomatenpuree en een scheutje water erdoor, breng op smaak met cajunkruiden en laat 10 minuten zachtjes sudderen.
Laat de linzen, zwarte bonen en maïs uitlekken in een zeef en spoel af onder de kraan. Voeg deze vervolgens toe aan de pan en stoof afgedekt 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd intussen de avocado doormidden, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in plakjes. Serveer de chili in een mooie kom of een diep bord. Garneer met de avocado en groene peper.
TIPOok lekker met tortilla chips en verse koriander.
II
Chili sin carne is het ultieme comfort food! Door de vele variaties is dit gerecht voor iedereen geschikt. Vandaag een variant met zwarte bonen, avocado en linzen. Linzen zijn rijk aan vezels, eiwitten en vitamine B. Dat maakt linzen ideaal voor een vegan gerecht.
Let op: haal de avocado uit de zak en leg deze op de fruitschaal zodat hij verder kan rijpen.