Broodje Zuid-Afrikaanse chakalaka (tomatendip) met bloemkool en feta

727 kcal
270 g groente

Chakalaka is een levendig en smaakvol Zuid-Afrikaans gerecht dat oorspronkelijk ontstond uit de combinatie van verschillende culturen en keukens. Dit kleurrijke stoofpotje is een ware smaakexplosie, boordevol verse groenten, kruiden en specerijen.

Broodje Zuid-Afrikaanse chakalaka (tomatendip)

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 2 st Hamburger broodje Herkomst: Van Der Westen
  • 1 st Ui Herkomst: TVA Organics
  • 1 st Knoflookteen Herkomst: Irjimpa SL Demeter
  • 1 tl Gember Herkomst: Befair
  • 0.5 st Groene peper Herkomst: Gert van Brakel
  • 0.5 st Rode peper Herkomst: Gert van Brakel
  • 200 g Tomaat Herkomst: Organic Brothers
  • 300 g Bloemkoolroosjes Herkomst: Snijderij
  • 200 g Witte bonen in tomatensaus Herkomst: Your Organic Nature
  • 2 tl Garam Masala Herkomst: Het blauwe huis
  • 75 g Feta Herkomst: Lactea (let op: dierlijk stremsel)
Zelf toevoegen
  • 0.5 el Azijn (of citroensap)
  • 3 el Olie en boter
  • 200 ml Bouillon
  • 1 tl Paprikapoeder

Bereiding (30 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Zorg ervoor dat de oven goed heet is. Snijd de broodjes open, besmeer met boter en leg deze 3-4 minuten in de warme oven. Je kunt de broodjes eventueel ook verwarmen in een bakpan of broodrooster (besmeer dan later met boter).
  2. Pel en snipper de ui en knoflook. Schil de gember en rasp fijn. Meng door elkaar en maak 2 hoopjes. Snijd de rode en groene peper fijn en meng deze door 1 hoopje met een klein scheutje azijn of citroensap en olijfolie. Meng goed en houd apart: dit is de sambal voor pittige eters.
  3. Bereid intussen de bouillon. Snijd de bloemkoolroosjes kleiner en snijd de tomaten in stukjes. Verwarm olie in een brede bakpan en bak het hoopje ui zonder peper 1 minuut. Voeg de bloemkool en tomaat toe en bak 6-8 minuten. Breng op smaak met garam masala, paprikapoeder, peper en zout. Schenk de bouillon erbij en laat 6-8 minuten pruttelen, terwijl je soms roert.
  4. Voeg de witte bonen in tomatensaus toe en meng deze door de chakalaka. Proef en en breng eventueel verder op smaak met specerijen of een beetje extra bouillon voor extra saus.
  5. Serveer de chakalaka op de broodjes samen met gekruimelde feta en voor de pittige eters een likje zelfgemaakte sambal.
TIP
Voor de pittige eters aan tafel: Je maakt een sambal van de peper, knoflook en ui, want dit is van oudsher een pittig gerecht. Houd dit eventueel apart voor de kleintjes!
4,3
Gemiddelde van 28 reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -37%
vegetablecounter
Groente + 114%
vita-score
Vitaliteit + 52%
co2-reduction-score
CO2 eq -57%
water-reduction-score
Water -55%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
GezinVariatie9 maandenVegetarischSeizoen

Voedingswaarden

Per portie
Energie727 kcal
Koolhydraten70 g
Suiker15 g
Vet36 g
Verzadigd vet12 g
Eiwit24 g
Vezels13 g
Zout2.6 g
Allergenen informatie
Melk
Lactose
Paprika
Sesamzaad
Gluten
Peulvruchten
Tarwe
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten