Laat de cashewnoten wellen in een kommetje met lauw water. Giet voor het gebruik het water af.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in circa 25 minuten gaar, giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Breng een pan met een laagje water aan de kook. Was de broccoli en snijd in kleine roosjes. Snijd de stronk in dobbelsteentjes. Was de paksoi en snijd in stukken. Kook of stoom de broccoli en paksoi beetgaar in 8-10 minuten. Giet vervolgens het water af.
Voor de cashewsaus kun je het beste een keukenmachine of blender gebruiken. Maal de cashewnoten, kokosmelk en sojasaus tot een gladde massa. Proef en breng op smaak met een siroop (bijvoorbeeld ahorn of agave), zout en (chili)peper. Voeg eventueel nog een scheutje water toe. Doe de saus in een pannetje en verwarm al roerend.
Veeg intussen de champignons schoon en snijd doormidden of in vieren. Verhit olie in een bakpan en roerbak de champignons enkele minuten.
Verdeel de rijst en groenten over kommen (of borden) en schenk de romige cashewsaus erover.
TIPLeg wat cashewnoten apart om het gerecht mee te garneren. Ook erg lekker met wat citroen- of limoensap en chilivlokken.
II
In tegenstelling tot andere koolsoorten heeft paksoi een vrij neutrale smaak. Vanwege de aangename knapperigheid en milde smaak is deze groente in de Aziatische keuken heel populair, maar ook bij ons vind je paksoi regelmatig op het menu. En terecht: niet alleen is deze groente heel gezond, maar paksoi is ook veelzijdig genoeg om zowel in exotische roerbakschotels als in stamppotten te verwerken. Onze biologische paksoi wordt geleverd door Van Brakel.