Breng een pan met water en een snuf zout (of bouillon) aan de kook. Spoel de bulgur in een zeef onder de kraan en kook in 10-12 minuten gaar. Giet het water af, roer een beetje los en zet opzij.
Pel en snipper de ui heel fijn. Was de komkommer en snijd klein. Was de radijs, verwijder de steeltjes en het blad en snijd in plakjes. Was de bleekselderij en snijd in halve maantjes. Laat de tonijn uitlekken in een zeef.
Doe de kleingesneden groenten in een kom, meng de bulgur en uitgelekte tonijn erdoor.
Was de limoen en snijd doormidden. Rasp de schil van de limoen boven een bakje. Was de munt en snijd klein. Maak een dressing van olijfolie extra vierge, het sap van de limoen en de helft van de munt. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
Serveer de bulgur salade op een mooie schaal en druppel de limoendressing erover. Garneer met de overgebleven munt.
TIPJe kunt de bleekselderij en ui eventueel ook opbakken. Deze salade is ook heerlijk bij een picknick of een barbecue, warm óf koud.
II
Bulgur wordt gemaakt van durum tarwe. Deze tarwekorrels worden gestoomd, gedroogd en vervolgens gebroken. Bulgur is een uitstekende vervanger voor rijst en couscous. Het heeft een nootachtige smaak met een stevige bite. Bulgur is niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond. Het bevat vitamine B11 en veel mineralen, zoals kalium, fosfor en magnesium.