Verwarm de oven voor op 200 ºC en bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat de black eyed beans uitlekken in een zeef, spoel af onder de kraan en dep droog. Doe ze in een kom, voeg olijfolie, harissakruiden, zout en peper toe en hussel goed door elkaar. Was de tomaat en snijd in partjes. Leg de black eyed beans en tomaat op de bakplaat en rooster circa 20 minuten, totdat de bonen lichtbruin zijn geworden en de tomaat rimpelig is.
Breng het water aan de kook. Was de volkoren basmatirijst in een zeef onder de kraan en laat uitlekken. Pel de knoflook en snijd fijn. Verwarm bakolie in een kookpan en fruit de knoflook 1 minuut op een laag vuur. Voeg de rijst toe en bak glazig. Schenk het water erbij, verkruimel het groentebouillontablet erboven en breng aan de kook. Kook de rijst met de deksel op de pan 15 minuten op een middelhoog vuur gaar. Giet daarna het resterende water af.
Pel en snipper de ui. Schil intussen de wortels en schaaf of snijd lange linten ervan met een dunschiller, kaasschaaf of spiraalsnijder. Verwarm bakolie in een koekenpan en roerbak de wortellinten en ui in enkele minuten beetgaar. Breng op smaak met zout en peper.
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan goudbruin. Heb je een glutenallergie? Spoel de noten dan eerst af onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen.
Serveer de knoflookrijst met de geroosterde black eyed beans, tomaat en wortellinten. Druppel wat olijfolie en balsamicoazijn erover en garneer met de geroosterde cashewnoten.
TIPHeerlijk met guacamole of verse kruiden zoals koriander.
II
Het idee van de Buddha bowl is geïnspireerd op Buddha zelf. Het verhaal gaat dat hij met een kom door het dorp liep waarbij de lokale bewoners eten aan hem gaven. Zodoende ontstond de 'Buddha bowl' die vandaag de dag heel populair is. Dit gerecht is makkelijk te maken en bestaat vooral uit een graan, groente, een eiwitbron en een bron van vet. Je kunt met alles variëren en de bowl zo veelzijdig maken als je zelf wilt!