Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Spoel de rijst in een zeef onder de kraan en kook in 25 minuten gaar. Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Breng intussen een pan met een klein laagje water aan de kook voor de broccoli. Snijd de roosjes van de stronk en de stronk in stukken. Kook of stoom de broccoli (afgedekt) in circa 10 minuten beetgaar. Giet daarna af en laat uitdampen.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Pel de ui en snijd in halve ringen. Verwarm olie in een bakpan en roerbak de paprika en ui 5 minuten op een hoog vuur. Schep daarna uit de pan en leg afgedekt opzij.
Bak de hamburgers in dezelfde pan met een klontje boter gaar in 8-10 minuten.
Was de peterselie en snijd klein. Schep de groenten en peterselie door de rijst en breng eventueel op smaak met olijfolie extra vierge, zout en peper. Serveer de salade met de hamburger.
TIPMaak een lekkere dressing van olijfolie extra vierge, azijn, honing, mosterd, zout en peper. Houd je van pit? Voeg dan wat verse chilipeper, of chilisaus toe.
II
Broccoli is een veredelde bloemkoolsoort, die in witte, groene en purperen varianten bestaat. Wij kennen hem vooral als groene groente. Zijn naam ontleent hij aan het Italiaans: broccoli is de meervoudsvorm van broccolo dat koolkrop betekent. Onze broccoli wordt geleverd door Jan en Eefje Bruinsma uit Sexbierum, dichtbij de Waddenzee. De broccoli groeit tegen de dijk aan en wordt in het seizoen wekelijks geplant. Hierdoor kan deze overheerlijke groente van midden juni tot eind november met de hand gesneden worden.