300 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
200 g TempehHerkomst: yakso 300 g
250 g SnijbonenHerkomst: Solid
1 st Sirop de LiègeHerkomst: Chez popol
Zelf toevoegen
2 el Olie
2 el Sojasaus of tamari
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente280 g
Vitaliteit73 Punten
CO2eq719 g
Water20 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Snijd de tempeh in dobbelsteentjes en doe in een kommetje. Roer de stroop los met een scheutje water en sojasaus en schep door de tempeh. Zet opzij zodat de smaken kunnen intrekken.
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en pastinaak, snijd klein en kook in 20-25 minuten gaar. Giet daarna het water af en vang wat kookvocht op. Stamp met wat kookvocht tot een puree.
Was de snijbonen en snijd in dunne, schuine plakjes. Breng een klein pannetje met water aan de kook en kook of stoom de snijbonen in circa 8 minuten beetgaar.
Spoel de witte bonen in een zeef onder de kraan en verwarm de laatste 2 minuten met de snijbonen mee. Giet het water af en schep de snijbonen en witte bonen door de puree. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Verhit olie in een bakpan en bak de ui samen met de gemarineerde tempeh op een middelhoog vuur in 5-8 minuten bruin. Serveer de blote billetjes in het gras met de tempeh en ui.
TIPJe kunt de witte bonen ook meebakken met de tempeh. Het is ook erg lekker om de stamppot op smaak te brengen met een beetje mosterd.
II
Blote billetjes in het gras is van origine een Gronings stamppotje met onder andere witte bonen en snijbonen. De naam slaat op de witte bonen (de blote billetjes) die door de groene bonen (gras) worden gemengd. De naam snijboon is ontleend aan het feit dat de peulen vroeger overdwars in heel dunne reepjes gesneden werden. Tegenwoordig zijn de bonen draadloos, zodat je ze ook wat grover kunt snijden.