Spoel de kikkererwten in een zeef onder de kraan. Verhit olie in een bakpan en rooster de kikkererwten op een laag vuur bruin en krokant in 15-20 minuten. Breng ze op smaak met zout en (chili)peper.
Schil de bietjes en snijd ze met behulp van een mandoline of een vlijmscherp mes in zo dun mogelijke plakjes.
Pel en snipper de ui heel fijn. Was de babyleaf en laat goed uitlekken. Hak de noten grof. Heb je een glutenallergie? Spoel de noten dan eerst onder de kraan om eventuele sporen van gluten te verwijderen.
Maak een vinaigrette van de mosterd, olijfolie, azijn, zout en peper. Pel de knoflook en pers erboven uit. Klop alles goed door elkaar.
Meng de bloemkoolrijst met de sla, ui, hazelnoten en bietenplakjes. Druppel de vinaigrette erover en garneer met de kikkererwtencroutons.
TIPEet je liever een warme maaltijd? Roerbak dan de bloemkool enkele minuten in een bakpan en rooster de bietenplakjes in de oven. De mooie kleuren vervagen dan jammer genoeg wel.
II
Vandaag een bloemkoolsalade met prachtig gekleurde bietjes op het menu. De Chioggia biet is een Italiaans ras uit de buurt van Venetië. Het is een smaakvolle zoete biet met witte en roze ringen. Heel geschikt voor garnering en ook nog eens lekker in een salade, groenteschotel, carpaccio of gewoon geserveerd met een beetje roomboter. De gele biet heeft een wat zoetere smaak dan de rood- wit gestreepte chiogga biet. Je kunt de gele biet net zo bereiden als de rode biet: rauw, gekookt of gegaard in de oven.