Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Kook de rijst afgedekt in 25 minuten gaar. Giet daarna het water af en zet afgedekt opzij.
Breng intussen een pan met een klein laagje water aan de kook. Snijd de bloemkoolroosjes een beetje kleiner en kook of stoom in 8-10 minuten beetgaar. Giet het water af en laat uitstomen.
Pel en snipper de knoflook. Schil de gember en rasp fijn. Snijd de koriander klein. Roer de sojasaus, siroop, de helft van de olie, gember, koriander en knoflook tot een teriyakisaus.
Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd klein. Verhit de rest van de olie in een bakpan en bak de paprika, bloemkoolroosjes en de tofu wokblokjes circa 5 minuten op een middelhoog vuur. Schenk de saus erbij en verwarm nog 2 minuten.
Serveer de rijst met het bloemkool-tofu mengsel.
TIPDe saus is ook erg lekker met sambal of een verse rode peper voor wat meer pit.
II
Teriyaki kennen wij als een Aziatische saus. In Japan is dit een bereidingswijze. Teri staat namelijk voor glans en yaki voor bakken. In Japan wordt hierbij meestal gemarineerde vis of vlees gebruikt. Een kant-en-klare teriyaki saus is overal te koop. Maar het is natuurlijk veel leuker en gezonder om de saus zelf te maken!