600 g Aardappels, kruimigHerkomst: Smits van Oijen
200 g Cherry tomatenHerkomst: Frank de Koning
25 g HazelnotenHerkomst: IDorganics
1 st BloemkoolHerkomst: Loverendale Dem
0.5 st CitroenHerkomst: Campisi
Zelf toevoegen
2 el Mayonaise
2 el Olie
snufje Zout en peper
2 el Mosterd
Meet hoe goed je eet
Groente450 g
Vitaliteit84 Punten
CO2eq305 g
Water30,1 l
Voorbereiding (45 min)
Klik regel om deze af te strepen
Verwarm de oven voor op 220 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was of schil de aardappels en kook 15 minuten. Giet daarna het water af en laat uitdampen.
Breng een ruime pan met een kleine laag water (of bouillon) aan de kook. Verwijder de bladeren van de bloemkool en plaats de hele bloemkool erin. Plet de knoflookteen en kook 8-10 minuten met de bloemkool mee. Laat de bloemkool uitlekken in een vergiet.
Was intussen de citroen, rasp de schil boven een kom en pers het sap eruit. Snijd een plakje voor garnering. Was de peterselie in snijd klein. Meng de citroen (sap en rasp) en de helft van de peterselie met de mosterd, mayonaise en olie en breng op smaak met zout en peper. Zet de voorgekookte bloemkool op de bakplaat en bestrijk met de saus.
Pel de ui, snijd in partjes en leg op de bakplaat. Schep de voorgekookte aardappels op de bakplaat bij de bloemkool en druk/smash ze met een vork of een stamper totdat ze openbarsten en uit elkaar vallen. Druppel royaal olijfolie erover en breng op smaak met zout en peper. Rooster de aardappels en bloemkool 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. Zet eventueel de laatste minuut de ovengrillstand aan.
Hak de hazelnoten grof en strooi over de bloemkool. Was de cherrytomaatjes onder de kraan en rooster de laatste 10 minuten mee in de oven. Garneer met de overgebleven peterselie.
TIPGooi het blad van een biologische bloemkool niet weg, dit kun je ook prima eten.
II
Vandaag maken we een heerlijke bloemkool roast in een marinade van mosterd, citroen en peterselie. We houden de bloemkool heel en serveren er smashed potatoes en geroosterde tomaatjes bij. Ben je net als wij fan van een hele gemarineerde bloemkool? Probeer ook eens een variant met sojasaus, knoflook en koriander!