Pel de ui en snijd in partjes. Snipper de rode peper heel fijn. Schil de wortel en snijd in staafjes of plakjes. Was de bosui en snijd in dunne ringetjes.
Verhit olie in een wok en roerbak de wortel samen met de ui, rode peper en de helft van de bosui op een middelhoog vuur. Temper het vuur en blus af met sojasaus.
Breng intussen een pan met een heel klein laagje water, de kokosmelk en bloemkoolrijst aan de kook. Kook de bloemkoolrijst in de kokosmelk afgedekt in 3 minuten beetgaar. Giet daarna het vocht weg.
Rooster de sesamzaadjes en cashewnoten in een droge bakpan lichtbruin en strooi over de bloemkool-kokosrijst. Breng op smaak met zout en (chili)peper.
Verdeel de gebakken groenten over de borden en serveer de bloemkool-kokosrijst ernaast. Garneer met de overgebleven bosui.
TIPJe kunt de bloemkoolrijst ook gaar stomen of koken in water of bouillon en de kokosmelk gebruiken voor de groenten.
II
KOOLHYDRAATBEWUST Kokosmelk is een onmisbaar ingrediënt in de Aziatische keuken. Het wordt gebruikt bij de bereiding van Thaise curry's en vandaag brengen we de bloemkoolrijst ermee op smaak. Even schudden voor gebruik! Kokos bevat verschillende vitaminen, zoals C, E en B. Vitamine C en E zijn belangrijk voor het immuunsysteem en B-vitaminen zijn verantwoordelijk voor de energie van cellen. Verder is kokos rijk aan magnesium, kalium, fosfor en ijzer.