Bietenstoofpotje met portabella en pastinaakpuree

608 kcal
540 g groente

De pastinaak is een lange, ivoorkleurige wortel. De smaak is zoetig, bijna anijsachtig en ligt tussen die van wortel en knolselderij in. De pastinaak was oorspronkelijk zo groot als een gewone wortel (peen). Tijdens hun reis naar het noorden namen de Romeinse soldaten de pastinaak mee. Daar bleek dat pastinaken in koudere gebieden veel beter groeiden en veel groter werden. Onze heerlijke biologische pastinaken worden geleverd door Arenosa in Lelystad.

Bietenstoofpotje met portabella

Biologische ingrediënten

1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
  • 1 st Knoflookteen
  • 300 g Wortel Herkomst: De Eerste
  • 250 g Rode bieten Herkomst: De Zonneboog
  • 70 g Tomatenpuree Herkomst: La bio idea
  • 5 g Verse tijm Herkomst: Herbio
  • 400 g Aardappels, zachtkokend Herkomst: Rudolpho
  • 300 g Pastinaak Herkomst: de eerste
  • 4 st Portabella Herkomst: 't Paddestoelenrijk
  • 2 st Sjalot Herkomst: Lukassen
Zelf toevoegen
  • 200 ml Groentebouillon
  • 1 el Oiie
  • 1 bakje Laurierblad
  • 1 g (Plantaardige)boter

Bereiding (50 min)

Klik op een regel om deze af te strepen
  1. Pel en snipper de knoflook. Was en schil de wortel en snijd in stukken van 2 cm. Schil de bietjes en snijd klein. Bereid de bouillon.
  2. Verhit olie in een bakpan op een middelhoog vuur. Bak de bietjes, wortel, knoflook en het laurierblad 2 minuten. Roer de tomatenpuree erdoor en blus af met de groentebouillon. De groenten moeten net onder staan. Ris de tijm van het steeltjes en voeg toe aan de pan. Stoof afgedekt 40 minuten op een laag vuur. Controleer halverwege of er nog voldoende vocht in de pan zit en voeg zo nodig nog wat bouillon toe.
  3. Breng intussen een pan met water aan de kook. Was of schil de aardappels en pastinaak, snijd in gelijke stukken en kook in 15-20 minuten gaar. Giet het water af en stamp met een klontje boter en eventueel wat kookvocht tot een puree. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  4. Veeg de portabella’s schoon en snijd in plakken. Pel de sjalot en halveer deze. Kook de portabella's en de sjalot 5-10 met de bieten minuten mee.
  5. Controleer het stoofpotje: als de bietjes nog te hard zijn, laat het dan nog extra stoven. Is het stoofpotje te vloeibaar? Los dan maïzena, op in een beetje water en roer hiervan zoveel als nodig door het stoofpotje tot de vloeistof iets bindt.
  6. Verwijder het laurierblad uit de pan voor je de bietenstoof opdient. Serveer de stoof met de pastinaakpuree ernaast.
TIP
Ook lekker om wat groentenbouillon te vervangen door rode wijn.
Nog geen reviews

Meet hoe goed je eet

truecosts
True price -41%
vegetablecounter
Groente + 329%
vita-score
Vitaliteit + 47%
co2-reduction-score
CO2 eq -82%
water-reduction-score
Water -86%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
GlutenvrijAfvallenLactosevrijVegetarischVeganSeizoen

Voedingswaarden

Per portie
Energie608 kcal
Koolhydraten92 g
Suiker24 g
Vet16 g
Verzadigd vet5 g
Eiwit15 g
Vezels22 g
Zout0.4 g
Allergenen informatie
Mais
nutriscore-A

Vergelijkbare recepten