500 g Aardappels, vastkokendHerkomst: Smits van Oijen
2 st UiHerkomst: TVA Organics
2 st KnoflookteenHerkomst: Proaco
100 g WaterkersHerkomst: Klispoel
0.5 st CitroenHerkomst: Campisi
Zelf toevoegen
2 el Olijfolie extra vierge
1 el Bakolie
snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
Groente290 g
Vitaliteit76 Punten
CO2eq2.866 g
Water54,2 l
Voorbereiding (30 min)
Klik regel om deze af te strepen
Breng een pan met water en een snuf zout aan de kook. Was de aardappels, snijd klein en kook in 15-20 minuten gaar. Giet daarna het water af en laat uitdampen.
Was de broccoli en snijd in roosjes. Snijd de stronk in dobbelsteentjes. Kook de broccoli 6 minuten met de aardappels mee, of gebruik een andere pan.
Voor de waterkers salsa: pel de ui en snijd in stukken. Pel de knoflook. Was de waterkers, snijd de dikke steeltjes ervan af (bewaar voor later) en snijd het blad grof. Meng de waterkers en de helft van de ui met olijfolie extra vierge. Rasp de schil van de citroen erboven en pers de citroen uit. Pers de knoflook erboven uit en mix met een staafmixer of keukenmachine tot een gladde saus. Breng op smaak met zout en peper.
Dep de biefreepjes droog met keukenpapier. Verhit olie in een wok of bakpan en roerbak de biefreepjes met de rest van de ui en de kleingesneden waterkers steeltjes enkele minuten. Het is lekker als het vlees nog rosé is vanbinnen. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de aardappels, broccoli en biefstukreepjes over de borden en lepel wat waterkers salsa erover.
TIPJe kunt een deel van de waterkers ook als salade ernaast serveren. Het is ook lekker om de aardappels op te bakken.
II
Vandaag maken we een salsa met waterkers. De smaak van waterkers is pittig en kruidig. Meestal wordt waterkers als salade gegeten, maar het is ook lekker in de soep, rauw in de stamppot of als een salsa met vlees. Waterkers is rijk aan ijzer, calcium, jodium, vitamine A, vitamine B en vitamine C.