Breng een pan met water aan de kook. Maak de spruitjes schoon door de onderkant en lelijke blaadjes te verwijderen. Snijd de grote exemplaren eventueel doormidden. Was de krieltjes en snijd doormidden of in vieren. Kook de krieltjes met de spruitjes 8-10 minuten en giet daarna het water af. Laat even uitdampen.
Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Veeg de champignons schoon en snijd de grote exemplaren doormidden of in vieren.
Druk het worstvlees uit het velletje en rol kleine gehaktballetjes ervan.
Verhit olie in een ruime bakpan en bak op een hoog vuur de gehaktballetjes samen met de ui en champignons in 3 minuten rondom bruin.
Roerbak de voorgekookte krieltjes en spruiten 5 minuten mee met de gehaktballetjes. Schud de pan regelmatig. Temper daarna het vuur en laat nog 5 minuten garen (afhankelijk van de grootte van de balletjes). Breng op smaak met zout, peper en een snuf nootmuskaat.
TIPHet is ook erg lekker om gebakken knoflookbroodkruim over de spruitjes te strooien.
II
Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool en bevatten veel vitamine C. Meestal worden spruitjes gekookt, maar je kunt ze ook bakken, wokken, stoven of stomen. Je moet ze zeker niet te lang koken, want dan werk je het ontstaan van de beruchte ‘spruitjeslucht’ in de hand. Vandaag gaan we de spruitjes beetgaar bakken en combineren met venkelgehaktballetjes, champignons en aardappels. Onze biologische spruitjes worden geleverd door Bruinsma.