Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool en bevatten veel vitamine C. Meestal worden spruitjes gekookt, maar je kunt ze ook bakken, wokken, stoven of stomen. Je moet ze zeker niet te lang koken, want dan werk je het ontstaan van de beruchte ‘spruitjeslucht’ in de hand. Vandaag gaan we de spruitjes beetgaar bakken en combineren met brie, champignons en krieltjes. Onze biologische spruitjes worden geleverd door Bruinsma.
Bereiding (30 min)
Klik op een regel om deze af te strepen
- Breng een pan met water aan de kook. Maak de spruitjes schoon door de onderkant en lelijke blaadjes te verwijderen. Snijd de grote exemplaren eventueel doormidden. Was de krieltjes en snijd doormidden of in vieren. Kook de krieltjes met de spruitjes 8-10 minuten en giet daarna het water af. Laat even uitdampen.
- Pel intussen de ui en snijd in halve ringen. Veeg de champignons schoon en snijd de grote exemplaren doormidden of in vieren. Snijd de brie in stukken.
- Verhit olie in een bakpan en fruit de ui 2 minuten. Voeg de spruitjes, krieltjes en champignons toe en bak in 10 minuten beetgaar en bruin. Schud de pan regelmatig. Proef en breng op smaak met een snufje nootmuskaat, zout en peper.
- Hak de hazelnoten klein en rooster ze 3 minuten in een droge bakpan.
- Leg de brie bovenop de spruitjes en laat nog even afgedekt nagaren zodat de brie een beetje gaat smelten. Strooi tenslotte de hazelnoten erover.
TIP
Het is ook erg lekker om gebakken knoflookbroodkruim over de spruitjes te strooien.Biologische ingrediënten
1 pers.
2 pers.
3 pers.
4 pers.
- 400 g SpruitjesHerkomst: biosonn
- 500 g KrieltjesHerkomst: Potato next
- 2 st Rode uiHerkomst: TVA Organics
- 250 g ChampignonsHerkomst: Paddenstoelenrijk
- 25 g HazelnotenHerkomst: IDorganics
- 1 st BrieHerkomst: Öma
- 1 el Bakolie
- 0.5 tl Nootmuskaat
- snufje Zout en peper
Meet hoe goed je eet
True price+ 1%
Groente+ 178%
Vitaliteit+ 40%
CO2eq+ 5%
Water+ 11%
Ontdek meerVergeleken met de gemiddelde nationale maaltijd
Vegetarisch, Glutenvrij, Variatie, 9 maanden, Seizoen, Eiwitrijk
Voedingswaarden
Per portieEnergie744 kcal
Koolhydraten63 g
Suiker9 g
Vet38 g
Verzadigd vet15 g
Eiwit29 g
Vezels16 g
Zout1.3 g
Allergenen informatie
Lactose
Noten
Melk
Vergelijkbare recepten
646 kcal
300 g groente
Gezin, Lactosevrij, Variatie, Vegetarisch, 9 maanden, Afvallen, Vegan, Glutenvrij
740 kcal
290 g groente
Vegetarisch, Variatie, 9 maanden, Lekker snel, Seizoen, Gezin
740 kcal
270 g groente
Seizoen, Vegetarisch, Gezin, Variatie, Lekker snel
661 kcal
280 g groente
Vegan, Glutenvrij, Vegetarisch, 9 maanden, Lactosevrij, Variatie, Gezin, Seizoen
789 kcal
230 g groente
Gezin, Lactosevrij, 9 maanden, Variatie, Vegan, Lekker snel, Vegetarisch, Seizoen, Glutenvrij
652 kcal
220 g groente
Vegetarisch, Lactosevrij, 9 maanden, Vegan, Seizoen, Variatie, Afvallen, Gezin, Lekker snel
782 kcal
200 g groente
Lekker snel, Variatie, Seizoen, Vegetarisch, Glutenvrij, 9 maanden